23 Eylül 2008 Salı

İngiltere, Osmanlı modelini deniyor

İngiltere, Osmanlı modelini deniyor

İngiltere, çağımızın en ilginç deneylerinden birine kalkıştı. Türkiye'de lafı bile dudakları uçuklatan bir şeyi sınıyorlar: Çok hukukluluğu...

Sunday Times, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı 5 büyük kentte şeriat mahkemeleri kurulduğunu duyurdu.
Londra, Birmingham, Bradford, Manshester ve Warwickshire'da kurulan (Glasgow ve Edinburgh'da da kurulacak olan) şeriat mahkemeleri, boşanma, aile içi şiddet, mali anlaşmazlıklar gibi sosyal konularda karar yetkisine sahip olacak. Kararlar, ancak Bölge Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme'nin onayıyla yürürlüğe girebilecek; davalı ve davacının ortak rızasıyla uygulanabilecek.

* * *

Tartışmayı 77 milyon Anglikanın lideri, Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams başlatmıştı. Şubat ayında, İngiltere'de yaşayan Müslüman kadınlara peçe yasağı getirilmesini eleştirirken, "Hükümet dini semboller konusunda karar vermemeli. Bunu Çin denedi, başarısız oldu. Dini kısıtlamalar İngiliz toplumunu yanlış bir laiklik anlayışına sürüklüyor" demişti.

Williams'a göre, İngiltere'nin bazı yurttaşları kendilerini İngiliz hukuk sistemine bağlı hissetmiyorlardı. O halde  Müslümanlar "kültüre bağlılık" ile "devlete bağlılık" gibi iki keskin alternatif arasında seçime zorlanmamalı, ailevi ve mali meselelerde isterlerse şeriat kanunlarını uygulayabilmeliydiler.
"Bu, onların kendilerini İngiliz toplumunun bir parçası hissetmeleri için elzem"di.

* * *

İlk söylendiğinde kıyamet koparan bu sözler, şimdi uygulamaya konuyor.
Uygulamayı eleştirenler, bunun ülkede resmi hukuka paralel ikinci bir hukuk sistemi doğuracağından kaygılanıyorlar.
Kararı savunanlar ise, şeriat hukukunun İngiltere'deki Müslüman toplumda zaten Şeriat Mahkemesi adıyla faaliyet gösteren yapılar bulunduğunu, son uygulamayla bu yapıların resmi denetim altına alınmış olacağını belirtiyorlar.

* * *

Tartışması yıllara yayılacak bıçak sırtı bir konu bu...
Ama asıl ilginci, gelinen noktanın, Osmanlı'nın hukuk sistemine yakın bir görünüm arz etmesi...
Osmanlı'da da "millet sistemi" çerçevesinde "gayrimüslim cemaatlerde kamu alanına sıçramayan hukuki-cezai durumlarda karar alma, uygulama, denetleme yetkisi ruhani başkanlara bırakılmıştı."
Murat Belge bunun gerekçesini şöyle izah eder ("Osmanlı'da Kurumlar ve Kültür", Bilgi Üniversitesi Y., 2005):
"Devletin dini olan İslam, tebaa içinde büyük sayıda insanın dini olmayınca hem bu farklı dinlere hoşgörü sağlayan, hem de pratik düzeyde adaleti garanti altına alan bir İslam anlayışı ve somut politikası zorunlu oluyordu."
Tanzimat'la gelen şey, o güne dek "hoşgörü" çerçevesinde göz yumulan bu uygulamanın dış baskıyla hukuki güvence altına alınmasıdır. Ama bununla "mevcut teokratik devlet ilkesinden de bir kopuş başlamıştır." (Bülent Tanör, "Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri", YKY, 1998)

* * *

Şimdi İngiltere, bugüne dek "hoşgörü çerçevesinde göz yumulan" bir uygulamayı, biraz da "iç baskıyla" hukuki güvence altına alıyor.
Bu, Başpiskopos Williams'ın umduğu gibi, Müslüman göçmenlerin kendilerini İngiliz toplumunun bir parçası gibi görmelerine mi hizmet edecek, yoksa laik hukuktan bir kopuşun başlangıcı mı olacak?

Bu sorunun cevabı, insanlığın 21. yüzyılını belirleyecek kadar önemli...

CAN DÜNDAR - MİLLİYET



--
Arşiv: http://sivilinisiyatif.blogspot.com